maandag 1 februari 2010

Windmolens in Erpe-Mere en St.Lievens Houtem

De inplanting van windturbines in België wordt gereguleerd door een omzendbrief (EME/2006/01- RO/2006/02) die weinig concreet is en veel ruimte laat voor interpretatie : een zegen voor de aanvragers van windturbines, een gesel voor de omwonenden.

Bewoners van Erpe-Mere en St. Lievens Houtem verzetten zich tegen de plaatsing van windturbines van 140 m hoog tot op zeer korte afstand van de bewoning. Door de plaatsing van de turbines dreigt de harmonie van het waardevol agrarisch gebied tussen de twee dorpen Vlekkem (Erepe-Mere) en Vlierzele (St. Lievens Houtem) volledig verloren te gaan, en zal in ernstige mate de leefkwaliteit en de gezondheid van de bewoners worden aangetast. LeefbaarVlekkem/LeefbaarVlierzele is een initiatief van VZW De Molenslag.

Een greep uit de gevolgen van windturbines voor de omwonenden :
geluidsoverlast (geruis, rytmisch geluid van de wieken, vooral 's nachts, tot 1,5 km ver te horen !)
slagschaduw(reusachtige wieken die voor de zon passeren geven irriterende slagschaduw, tot honderden meters ver in uw woonkamer, op uw terras, ...)
gezondheidsklachten(geluid en slagschaduw, electromagnetische straling, enz beïnvloeden onze gezondheid)
waardevermindering van uw eigendom !
verminking van de horizon en het landschap.

De afstanden tot de bewoning in Frankrijk en Duitsland is 1500 m. In Nederland 4 x de masthoogte (ongeveer 400 m), in Wallonië 350 m, in Vlaanderen 250 m !!!

Meer informatie hierover vind je op www.leefbaarvlekkem.be
Je kan de bewoners van Vlekkem of Vlierzele contacteren op info@leefbaarvlekkem.be

2 opmerkingen:

  1. Wat mij telkens de gordijnen injaagt is de positieve manier waarop windturbines (want het zijn geen romantische Hollandse molens, maar industriële machines) in de media komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit RTL-filmpje over geluidshinder in het park van Estinnes.

    http://www.rtlinfo.be/info/votre_region/hainaut/324169/des-riverains-se-plaignent-du-bruit-des-eoliennes-a-estinnes/?article_comment_action=displayReportAbuseForm&newsCommentId=940702#videoPlayer

    Zelfs dit milieurampverhaal sluit af met een positieve noot: "de initiatiefnemer heeft een technisch mankement opgelost en sinds gaat het veel beter voor de omwonenden"; terwijl er in realiteit helemaal niets veranderd is. Merk ook op hoe de vertegenwoordiger zijn woorden zorgvuldig weegt en dus niets zegt.

    Ook de kranten staan vol-van-goed-nieuws als het over windenergie gaat.
    Probeer zelf maar eens een negatief item te vinden in de grote media, je kan in het beste geval alleen artikels vinden van regionale krantjes en protestorganisaties.
    Dat protest lijkt er trouwens enkel van conservatieve onderontwikkelde boerkes te komen, die willen immers altijd de vooruitgang afremmen, denk maar aan de eerste treinen,...

    Ook vele protestorganisaties spreken zich niet expliciet uit tegen windenergie, alleen tegen de plaatsing ervan in onze achtertuinen.
    Dat impliceert dat er ook voordelen zijn, als ze maar ergens anders neergepoot worden zou er geen vuiltje aan de lucht zijn.
    Zet ze dus langs de E40 waar toch genoeg plaats is,... dat zo het probleem verplaatst wordt is voor velen ondenkbaar.

    Gelijkaardige situaties op de websites van natuurpunt, bond beter leefmilieu en andere 'groene' organisaties.
    Een voorbeeld: Terwijl ze op haar website wind- en zonne-energie de hemel inprijst, slaagt natuurpunt erin om de onze vzw voor haar kar te spannen onder het mom van een samenwerkingsverband. Hadden we toevallig het bron- en kwelgebied van de Zijpbeek niet gehad zouden ze stilzwijgend aan de andere kant van het koord gestaan hebben.
    Telkens maken we zo de publieke opinie warm ten voordele van deze machines die - zoals meermaals bewezen - geen positieve bijdrage leveren, noch aan de mens, noch aan het milieu, noch aan de schatkist, noch aan de werkgelegenheid, noch ... (ach dit is een andere discussie).

    Er is dus blijkbaar een consensus onder die organisaties die het milieubewustzijn willen veranderen dat hiervoor alle middelen aangewend mogen worden.
    Als het verhaal maar kan bijdragen tot meer sensibilisering is het goed, zelfs als de netto-uitkomst negatief is.
    Dat mensen zich binnen een paar jaar bedrogen kunnen voelen en dan massaal dreigen af te haken is nu niet aan de orde.
    Want multinationals scheppen poen, groene zieltjes worden gewonnen en er is aandacht, subsidie en politieke invloed voor de groene organisaties,... iedereen die een hand in de vetpot heeft prijst zich gelukkig.
    Zelfs de meeste opposanten denken dat ze er "moeten komen" en zullen gelukkig zijn met een uitvoering,... als die maar ergens anders komt.

    Een menswaardige en duurzame leefomgeving voor mij en mijn gezin ligt me nauw aan het hart, daarom heb ik ook sinds december vele redacties, omroepen en politici aangeschreven. Maar ik heb niet één positieve reactie mogen ontvangen. Dat is één minder dan ik gehoopt had.
    Daarom gooi ik voorlopig de handdoek in de ring, voorlopig, want de eerste krant of omroep die straks de wir-haben-es-nicht-gewusst-kaart trekt krijgt van mij het lid op de neus.
    Dan ga ik er weer volle kracht tegenaan, maar voorlopig moet ik even afkicken.

    mvg,


    Vincent


    PS: Blijf de vzw steunen en vecht vooral ook zelf voor je eigendom en je leefcomfort. Eenmaal een project is goedgekeurd is er immers geen weg meer terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook nu , juni 2014, blijft waakzaamheid meer dan nodig; stuur het bezwaarschrift tegen de windmolens in voor 23 juni 2014.

    BeantwoordenVerwijderen